Annemarie Nes informeert en adviseert tachtigplussers thuis als Vrijwilliger Preventief Huisbezoek
‘Ik kan niet alles voor ze doen, maar ik kan ze wel de weg wijzen’
Speciaal getrainde vrijwilligers van Versa Welzijn bezoeken Hilversummers van tachtig jaar en ouder. Bij de mensen thuis bieden zij, in samenwerking met de gemeente Hilversum, informatie en advies voor wie dat wil. Wanneer en waarover gaan deze huisbezoeken?
Annemarie Nes is een van de Vrijwilligers Preventief Huisbezoek. In 2018 kwam ze in wijkcentrum De Koepel in Kerkelanden in contact met mensen van Versa Welzijn, die op zoek waren naar vrijwilligers voor deze preventieve huisbezoeken. Nes, die net was gestopt met haar baan en op zoek ging naar nieuwe en zinvolle invulling van haar tijd, vond het wel wat. “Het leek me leuk om de mensen in Kerkelanden, waar ik zelf al vijftien jaar woon, beter te leren kennen. Bovendien kan ik hiermee mijn eigen tijd invullen, dat vind ik ook een pluspunt.”
Collega’s
Ondanks dat het bezoeken van de mensen thuis een tijd stil lag, vanwege de coronamaatregelen, heeft Nes inmiddels al zo’n vijftig mensen thuis bezocht. Gelukkig is het inmiddels allemaal weer opgestart, maar zijn er wel veel vrijwilligers uitgevallen. Nes zou graag wat collega’s in de wijk hebben, zodat ze ook samen naar de mensen kunnen gaan. Bovendien is Kerkelanden een grijze wijk, waar nog veel mensen die er al vanaf het begin, eind jaren zestig, wonen. “Als ik nu een gesprek heb met een echtpaar bijvoorbeeld, is dat soms best lastig te volgen. Omdat ze vaak allebei andere dingen ervaren en willen delen. Wanneer je dat samen kunt doen, is dat veel fijner.”
Niet verplicht
Niet alleen in Kerkelanden, maar in heel Hilversum zoekt Versa Welzijn naar nieuwe vrijwilligers voor deze functie. Wat kan een nieuwe Vrijwilliger Preventief Huisbezoek verwachten? “Je krijgt goede trainingen, zoals het oefenen met het voeren van de gesprekken en je ontvangt een certificaat als je het goed hebt doorstaan. Vervolgens krijg je een lijst met namen en adressen en bij die mensen doe ik een brief door de bus. Daar staat in dat ze geheel zonder verplichtingen eenmalig een huisbezoek kunnen krijgen van een speciaal opgeleide vrijwilliger, zoals ik. Ik kan ze tijdens het bezoek allerlei informatie geven over praktische zaken maar ook over meer diepzinnige onderwerpen. Twee weken na de brief, neem ik contact met de mensen op en dan kunnen ze aangeven of ze een bezoek op prijs stellen of niet. Het is niet verplicht. De meeste mensen gaan er wel op in.”
‘Wij kunnen de mensen duidelijkheid verschaffen, informeren en adviseren’
Het huisbezoek is erop gericht om de mensen te ondersteunen om zo lang en zo prettig mogelijk in hun eigen omgeving te kunnen blijven wonen. “Vaak weten mensen helemaal niet hoe het zit of waar ze moeten zijn”, vertelt Nes. “Daar probeer ik dan mee te helpen. Zo denken mensen veelal dat een huishoudelijke hulp heel duur is. Terwijl dat via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) helemaal niet zo is. Of willen ze graag ergens naartoe, maar weten ze niet waar of hoe ze vervoer kunnen regelen. Wij kunnen de mensen duidelijkheid verschaffen, informeren en adviseren. Ik kan niet alles voor ze doen, maar ik kan ze wel de weg wijzen. Vaak zet ik ze zelf aan het werk en zeg ik: ‘Belt u daar eens heen voor het antwoord op uw vraag’.”
Een Vrijwilliger Preventief Huisbezoek kan onder andere informatie geven over huishoudelijke klussen, lichte tuinwerkzaamheden, personenalarmering en verzorging of verpleging door de thuiszorg. Ook zijn ze behulpzaam bij het zoeken naar oplossingen voor eventuele problemen. Ook op het gebied van woningaanpassingen en administratie weten ze de juiste weg. De mensen bepalen zelf welke onderwerpen ze willen bespreken. Tijdens het huisbezoek krijgt de bewoner ook een mapje met allerlei handige folders met voor hen toepasselijke informatie.
Nadat Nes bij de mensen thuis is geweest, komt de vraag of de gegevens doorgegeven mogen worden bijvoorbeeld aan de maatschappelijk werker uit de wijk van Versa Welzijn. En pas daarna komt de gemeente of andere organisatie. Alleen met toestemming van de persoon worden de gegevens gedeeld. Nes: “Het is heel erg leuk om je eigen wijk beter te leren kennen. Het werk is heel divers. Ik kom tijdens de huisbezoeken zo veel verschillende mensen tegen. Soms ook oude bekenden, zoals onze oude buren. Het is fijn om de bewoners van mijn wijk te kunnen helpen. Ik kom altijd kom met een blij gevoel terug.”
Iets voor u?
Heeft u interesse in de vrijwilligersvacatures als Vrijwilliger Preventief Huisbezoek? Meer weten of aanmelden kan via de pagina over Preventief huisbezoek .
Fotograaf: © Foto Miché / Bastiaan Miché
Dit interview heeft in januari op de Gooi en Eembode online gestaan.
Met dank aan de Gooi en Eembode mogen we dit interview ook op ons platform plaatsen.