Post | februari 2021 | Vrijwilliger in beeld | 2 min lezen

Ywe de Jong: vrijwillig buurtbemiddelaar en schuldhulpmaatje

“Vermogen beheren is iets anders dan bemiddelen bij een burenruzie, maar er zijn ook overeenkomsten. Het is allemaal mensenwerk en dan gaat het wel eens mis.”

“Vermogen beheren is iets anders dan bemiddelen bij een burenruzie, maar er zijn ook overeenkomsten. Het is allemaal mensenwerk en dan gaat het wel eens mis.”

Na het beëindigen van zijn carrière in de beleggingswereld had hij ineens veel meer tijd. Op zoek naar passend vrijwilligerswerk spraken twee functies hem aan: schuldhulpmaatje en buurtbemiddelaar.


Schulden

“Schulden zijn een groot probleem in onze samenleving; het is een drama als je daarin belandt. Als je schulden hebt, denk je minder goed na en neem je minder goede beslissingen. En denk niet dat het jou niet kan gebeuren, want het kan ons allemaal overkomen. Ik heb ook bepaalde momenten in mijn leven gehad dat de weegschaal de andere kant had kunnen uitslaan.”


Goede voorbereiding

Na een voorbereidende cursus van drie dagen en het certificaat op zak, kon Ywe aan de slag als schuldhulpmaatje. “Ik werd gekoppeld aan iemand die tienduizenden euro's schuld had. Samen keken we hoe hij daaruit kon komen. Voor hem een traject van een jaar of drie, maar omdat mijn cliënt verhuisde, ben ik maar een half jaar bij hem geweest. Gelukkig zitten in zijn nieuwe woonplaats ook schuldhulpmaatjes, dus hij is daar verder gegaan.” 


Buurtbemiddeling

Wat bracht Ywe bij zijn andere vrijwilligersfunctie: buurtbemiddeling? “Ik kan slecht tegen conflicten, ze brengen weinig en kosten veel energie. Maar soms is het niet te vermijden. Als je dan als buurtbemiddelaar iets kunt betekenen voor mensen die er samen niet uitkomen, werk ik daar graag aan mee!”

Ook hier volgde hij eerst een training voor hij aan de slag kon. “Er wordt goed gekeken of het werk bij je past. Bemiddelen leer je niet in een cursus van een paar dagen, de vaardigheden - of het besef dat je nog iets moet ontwikkelen - breng je mee.”


Beleggen of bemiddelen?

Op de vraag wat het vrijwilligerswerk hem brengt ten opzichte van zijn vroegere functie als directeur beleggingen, antwoordt hij: “Beheer van pensioenvermogen is iets anders dan bemiddelen bij een burenconflict. Ik vind beide belangrijk. Een beleggingsfonds is interessant, want het gaat om de financiële toekomst van beleggers. Ik heb bijvoorbeeld acht jaar gewerkt aan het verbeteren van de fondsen voor de klant en ben trots dat dat gelukt is. Van vrijwilligerswerk wordt je ook rijker, al is het niet financieel gewin. Ik vind de sfeer tussen vrijwilligers mooi en het werk dankbaar om te doen. Waar het eigenlijk bij alles wat je doet om gaat, is: “Pluk de dag!”

Deel blogpost