Post | september 2024 | Hilversumse vrijwilligers aan het woord | 3 min lezen

Let’s Meet en meer: ‘Door met elkaar te kletsen kom je dingen over elkaar te weten’

In bibliotheek Hilversum was vrijdag 1 oktober de tweede van drie sessies van ‘Let’s Meet en meer’. In het kader van de Week tegen Eenzaamheid bedacht een aantal Hilversumse organisaties de bijeenkomsten voor mensen die graag nieuwe mensen willen ontmoeten.  

Bij binnenkomst in de bibliotheek, vangen Eva Drager van Stichting Present, Nicole Wendt van de Vrijwilligerscentrale Hilversum en Leonore Hoogstraten van Stichting Maatjesproject Gooi en Vechtstreek de bezoekers op en begeleiden hen naar de ruimte die de bibliotheek deze vrijdag ter beschikking stelt. Ze krijgen allemaal een sticker met hun naam erop op de kleding geplakt en Hoogstraten vraagt eenieder in welk interessegebied ze de mensen mag indelen. Op een bord hangen gekleurde briefjes met daarop een aantal thema’s als natuur en bewegen, creatief bezig zijn, lezen, muziek maken, spelletjes doen en cultuur. 

Bezoekers mogen ook meerdere interessegebieden opgeven. Tijdens de speeddate, later deze ochtend, worden mensen met dezelfde interesses bij elkaar gezet waarbij het de bedoeling is om één op één met elkaar in contact te komen, iets langer de tijd voor elkaar te hebben en wie weet iets af te kunnen spreken. Daarvoor liggen de contactkaartjes al klaar, waarop namen en telefoonnummers geschreven kunnen worden om uit te wisselen. 

“We organiseren deze sessies om mensen in korte tijd de kans te geven nieuwe mensen uit hun eigen omgeving te leren kennen. Om ze met elkaar in contact te brengen”, vertelt Drager. “En misschien ontmoeten ze wel iemand met wie ze iets gemeen hebben, interesses delen of gewoon een klik hebben en met wie ze vaker iets samen zouden willen doen.” Zelf is Drager vijf jaar geleden in Hilversum komen wonen. Ze vertelt nog niet heel veel mensen hier te kennen. “Ik weet zelf dus hoe lastig het kan zijn om nieuwe mensen te leren kennen in een nieuwe omgeving als je volwassen bent.”  


De bezoekers krijgen vervolgens een bingokaart met daarop talloze gespreksonderwerpen die kunnen helpen om een gesprek te beginnen. Meteen valt het op hoe snel een vrolijk geroezemoes de ruimte vult. Een meneer vertelt een maand geleden uit Amsterdam naar Hilversum te zijn verhuisd en nog middenin de verhuisdozen te zitten. Een vrouw geeft aan ook in Amsterdam te hebben gewoond, ze woont nu in Bussum-Zuid. “Ik zag het voorbijkomen dat dit werd georganiseerd en zoiets heb je niet in Bussum. En ik woon vlakbij, aan de rand van Hilversum.” 

‘Je kunt niet aan de buitenkant zien wat mensen allemaal doen of gedaan hebben’

De eerste sessie Let’s Meet en meer was een dag eerder bij Amaris Rubina. Wendt was daar ook aanwezig en had haar tante Mike van 81 jaar uitgenodigd om te komen. “Haar man is twee jaar geleden overleden en ik dacht dat het wel gezellig voor haar zou zijn. Bij Amaris kwam ze allemaal mensen tegen die ze kende, onder wie Gerrie. Gerrie zat op een koor en voor je het wist zaten ze samen oudhollandse liedjes te zingen. En daar kwamen ook weer mensen op af. Iemand vertelde dat ie thuis een accordeon had staan, enzovoort. Uit de eerste sessie zijn al heel leuke dingen voortgekomen”, vertelt Wendt. “Je kunt niet aan de buitenkant zien wat mensen allemaal doen of gedaan hebben. Door met elkaar te kletsen kom je dingen over elkaar te weten.”  

Een flink aantal mensen mensen dat nieuw in Hilversum is, is vrijdag naar de bijeenkomst gekomen. Er is ook een grote groep mensen die zelfs nieuw in Nederland zijn en elkaar al kennen via de taalschool Toptaal, dat bij het station in Hilversum zit. Heleen Meertens is daar docent Nederlandse taal en geeft les aan inburgeraars. Meertens heeft een groep inburgeraars meegenomen naar Let’s Meet en meer in de bibliotheek. “Ik ga veel met ze op pad”, vertelt Meertens. “Om zelfredzaam te kunnen worden. Om veel te praten en gesprekjes te hebben. ‘Leer mij het zelf te doen’ van het Montessori-onderwijs, daarop is het gebaseerd. Je hebt taal nodig om een nieuw bestaan op te bouwen. Taal kan een barrière zijn, maar taal kan ook verbinden.”  


Eén van haar taalleerlingen is Ayse. Ze woont in Laren en is twee jaar in Nederland. Ze spreekt erg goed Nederlands. “Ik vind het mooi om nieuwe mensen te ontmoeten, daarom ben ik hier”, vertelt ze. Ook Hansa is twee jaar in Nederland. Zij woont in Kerkelanden en is op de fiets naar de bibliotheek gegaan. “Ik ga altijd op de fiets. Ook in de winter”, zegt Hansa.

Deel blogpost