Post | januari 2023 | Nieuws | 2 min lezen

Vrijwilligersvergoeding 2023 gewijzigd

Vrijwilligersvergoeding Vrijwilligerscentrale 2023

Bedragen vrijwilligersvergoeding gewijzigd


Als blijk van waardering mag je jouw vrijwilligers bedanken met een vrijwilligersvergoeding.

Hier zijn echter wel regels aan verbonden.

Op 1 januari 2023 zijn de bedragen hiervoor gewijzigd. We vertellen je graag wat dat wijzigingen inhouden.


In 2023 mag een vrijwilliger ouder dan 21 jaar maximaal 5 euro per uur, 190 euro per maand en 1900 euro per jaar ontvangen. 

Een vrijwilliger jonger van 21 jaar mag maximaal 2,75 euro per uur, 190 euro per maand en 1900 euro per jaar ontvangen. 


Let op! De vrijwilligersvergoeding is een vergoeding van alle gemaakte onkosten, dus inclusief reiskosten en vergoedingen in natura. Ook maakt het niet uit of je deze onkosten bij verschillende organisaties hebt gemaakt.


Kijk voor meer informatie over de vrijwilligersvergoeding ook in het dossier van het NOV: dossier.

Of kijk op de website van de Belastingdienst.


Vrijwilligersvergoeding brengt vrijwilligers soms in de problemen

Er is veel te doen over vrijwilligers die hard worden aangepakt als ze teveel vrijwilligersvergoeding krijgen. De Landelijke Cliëntenraad heeft hierover aan de bel getrokken bij de Belastingdienst en Sociale Zaken.

Hoewel de Landelijke Cliëntenraad de regels van de Belastingdienst complex noemt, is de regeling van de Vrijwilligersvergoeding van oorsprong bedoeld om het vrijwilligersorganisaties makkelijker te maken onkosten van vrijwilligers te vergoeden. Mits juist toegepast is er veel minder administratie nodig en vrijwilligers krijgen onbelast een bedrag op hun rekening zonder daarvoor bonnetjes te hoeven verzamelen. Inmiddels spreekt ook de Belastingdienst van een vrijwilligersvergoeding voor inzet in plaats van voor onkosten.


Waar gaat het fout?

Vervelend punt is dat vrijwilligersorganisaties de vergoeding geven, maar vrijwilligers in de gaten moeten houden dat ze niet teveel krijgen. Als de vrijwilliger teveel vergoeding krijgt, bijvoorbeeld doordat hij vrijwilligerswerk bij twee organisaties doet of omdat de vrijwilligersorganisatie teveel geld geeft, dan moet een uitkeringsgerechtigde vrijwilliger alles terugbetalen. Als een vrijwilligersorganisatie echte onkosten vergoedt naast dat ze een vrijwilligersvergoeding geeft, dan tellen die onkosten ook mee voor de maximale vergoedingsbedragen. Voor een vrijwilliger zonder uitkering geldt dat bij overschrijding van de maximale bedragen de vrijwilligersvergoeding niet meer onbelast is en als inkomen geldt.


Pas op als vrijwilligersorganisatie

Zolang de regeling niet eenvoudiger is, ligt er een verantwoordelijkheid bij vrijwilligersorganisaties om vrijwilligers, zeker die met een uitkering, te beschermen. Let op dat men niet teveel krijgt, ook niet via ander vrijwilligerswerk. Is de vrijwilliger een bijstandsgerechtigde die jonger is dan 27? Dan is de vrijwilligersvergoeding volgens de Participatiewet inkomen. Vergoed in dit geval alleen de daadwerkelijke kosten en hou hier een administratie van bij.

(Bron: NOV)


Deel blogpost