Het verhaal van Peter van Drenth
Stel jezelf even voor
“Mijn naam is Peter van Drenth, 66 jaar, na 54 jaar in Eemnes gewoond te hebben, inmiddels ruim 4 jaar woonachtig in Amersfoort. Ik ben getrouwd met Marijke en werkzaam als servicemanager voor Intersolve.”
Wat voor vrijwilligerswerk doe je en waar?
“Ik ben bestuurslid van Energie Coöperatie Eemnes, een initiatief van een aantal bewoners in Eemnes. Deze coöperatie houdt zich bezig met alle onderwerpen met betrekking tot de energietransitie. We doen dit met zo’n 15 vrijwilligers.”
Hoe lang doe je dit al?
“Ik ben sinds de oprichting in 2016 betrokken bij de coöperatie. Ik ben 6 jaar voorzitter geweest en sinds begin van dit jaar weer als secretaris actief. Daarnaast hou ik me bezig met diverse praktische zaken voor de coöperatie. En ook met ontwikkelingen als energiegemeenschap en lokaal eigendom binnen grote projecten (zon, wind, opslag). Verder ben ik betrokken bij het onderzoek naar een samenwerking tussen energie coöperaties binnen de BEL-gemeenten.”
Wat is de reden om je op deze manier vrijwillig in te zetten?
“Ik was nieuwsgierig, in eerste instantie naar wat er nodig was voor het verduurzamen van mijn toenmalige woning in Eemnes. Dat werd breder toen mij duidelijk werd welke uitdaging de energietransitie betekent voor ons allemaal. Ik vind het mooi dat wij als coöperatie de bewoners van Eemnes kunnen helpen bij hun zoektocht naar passende oplossingen en bij het verkrijgen van zeggenschap over (een deel van) de transitie.”
Hoe vind je het om dit te doen?
“Ik vind het heel inspirerend, ik heb een hoop geleerd over de energietransitie, onder andere van andere vrijwilligers, van collega-coöperaties en hun ideeën, en bezieling. Maar ook om wat wij en andere coöperaties inmiddels bereikt hebben en wat er aan plannen is om nog meer te realiseren.”
Wat staat er op je bucketlist
“Dat zijn wel een paar zaken:
· Onze coöperatie is van, voor en door bewoners van Eemnes, een beweging die bewoners wil verenigen! Het zou mooi zijn als we groter kunnen worden, om meer bij te dragen aan de energietransitie. En dat zoveel als mogelijk met de hulp van vrijwilligers.
· Het realiseren van een lokale energiegemeenschap die baas is over haar eigen duurzame stroom(prijs) en die toegankelijk is voor alle Eemnessers.
· En hopelijk het realiseren van een groot coöperatief project, waarin bewoners participeren, met zeggenschap, maar ook met profijt. Denk hierbij aan een zon-op-land, of een zon-op-dak project.”
Waar haal je je inspiratie vandaan.
“Het enthousiasme binnen de groep vrijwilligers en de kennis die we met zijn allen hebben opgedaan, is heel inspirerend. En natuurlijk de mensen die we hebben kunnen helpen. De voorbeelden in onze directe omgeving inspireren mij. Binnen Energie Verbonden, de samenwerkende coöperaties binnen Gooi en Vechtstreek, zien we mooie en succesvolle initiatieven. Binnen de provincie Utrecht zien we coöperaties die samen optrekken en die grote projecten, zoals zon op land, windmolens, of solar-carports kunnen realiseren. En het is mooi om te zien dat de coöperatieve beweging meer en meer partner is van de overheid, lokaal, regionaal en landelijk. Dus de beweging van bewoners, de beweging van onderop, doet er meer en meer toe! Daarnaast is er ook een goede samenwerking tussen Vrijwilligerscentrale BEL en Energie Coöperatie Eemnes. We lopen vaak samen op als het gaat over het uitwisselen van ideeën. We zijn altijd op zoek naar waar we elkaar kunnen versterken waardoor we allebei als organisaties kunnen groeien.”
Alles wat je aandacht geeft groeit
“Ja, dat is helemaal waar, we willen mensen helpen stappen te zetten binnen de energietransitie. Dat is een lang traject, met veel onduidelijkheden. Met onze kennis en aandacht willen we zoveel mogelijk mensen bereiken; ieder op zijn of haar niveau en passend bij de eigen mogelijkheden. Om zo met elkaar te leren wat er nodig is om iedereen mee te laten doen. Dat vraagt continue aandacht, willen we stappen blijven zetten.”
Wil je verder nog iets kwijt?
“Ja het zou fijn zijn als we onze coöperatie kunnen versterken met nieuwe leden en vooral ook met nieuwe vrijwilligers. Mensen die hun kwaliteiten willen inzetten, om zo nog meer te kunnen bereiken voor onze bewoners, zeg maar Energie voor Energie!
Dit artikel maakt deel uit van de campagne 'Alles dat je aandacht geeft groeit'. Klik hier als je meer wil weten over deze campagne.